+33 5 61 58 12 96
contact@mohr-avocat.com

Sociale heffing / plus-value

Sociale heffing / plus-value

  • septembre 8th, 2014
  • admin
  • Commentaires fermés sur Sociale heffing / plus-value

Sociale heffing op de overwaarde van uw woning in Frankrijk : Stel uw recht of teruggaaf veilig (plus-value)

Sinds 1 januari 2013 geldt voor huizenbezitters in Frankrijk een sociale heffing (15,5%) op de overwaarde van een (tweede) woning bij verkoop. Dit geldt ook voor huizenbezitters die niet in Frankrijk wonen. Echter, deze non-résidents kunnen geen gebruik maken van de sociale zekerheid in Frankrijk. Ze betalen dus mee voor niks.

Er loopt een procedure bij de Europese Commissie tegen deze sociale heffing. We verwachten dat de Europese Commissie oordeelt dat de sociale heffing in strijd is met Europese regelgeving. Dat betekent dat Frankrijk onterecht deze belasting heeft geïnd en Nederlanders die fiscaal gezien geen inwoner van Frankrijk zijn en die hun woning in Frankrijk hebben verkocht dus onterecht hebben betaald. Zij maken immers geen gebruik van het sociale zekerheidssysteem in Frankrijk. Deze personen kunnen dan verzoeken om een teruggaaf van de sociale heffing. Maar dit zal niet kunnen als de belastingheffing definitief is.

Middels een procedure kunt u uw recht op een eventuele teruggaaf veilig stellen.

Wie kunnen er meedoen?

  • U heeft een woning in Frankrijk en bent fiscaal gezien geen inwoner van Frankrijk.
  • U heeft uw woning na 1 januari 2014 verkocht of gaat deze verkopen.
  • U heeft de woning minder dan 30 jaar lang in uw bezit.

* Update *:

Op 26 februari 2015 heeft het Europees Hof van Justitie uitspraak gedaan. Uit die uitspraak blijkt dat de plusvalue heffingen sociale zekerheidsheffingen betreffen en geen belastingen. Europese Verordening 1408/71 bepaalt dat een Europees burger altijd maar onder één sociaal zekerheidssysteem valt. Dat betekent dat buitenlanders die onder een ander sociaal zekerheidssysteem vallen dan het Franse, geen premies hoeft af te dragen aan Frankrijk. Het betekent misschien voor buitenlandse huizenbezitters dat zij onterecht sociale zekerheidsbijdragen in Frankrijk hebben betaald

Hoe gaat het nu verder?

Wij tekenen voor u bezwaar aan tegen de heffing bij de belastingdienst. Dit bezwaar zal nu nog worden afgewezen. De belastingdienst is vooralsnog van mening dat zij de huidig geldende Franse wet juist toepast. Wij tekenen vervolgens voor u beroep aan bij de rechtbank.

De Conseil d’Etat zal nu op basis van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie een uitspraak gaan doen welke als basis zal gaan dienen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Comments are closed.