+33 5 61 58 12 96
contact@mohr-avocat.com

Ondernemen in Frankrijk

Ondernemen in Frankrijk

  • août 28th, 2014
  • admin
  • Commentaires fermés sur Ondernemen in Frankrijk

Veel Nederlanders dromen ervan om een eigen bedrijf in Frankrijk op te zetten : een Chambres d’Hôtes beginnen, een camping of kijken of het klusbedrijf dat in Nederland goed liep ook in Frankrijk gaat lopen.

Belangrijk is het dan om de juiste bedrijfsvorm te kiezen. Voor veel mensen die een Chambre d’Hôtes beginnen zal de ‘Entreprise Individuelle’ of het statuut van ‘Autoentrepreneur’, de juiste bedrijfsvorm zijn.

Voor ondernemers die in Frankrijk een klusbedrijf willen beginnen is het (in de meeste gevallen) aan te raden om te kiezen voor de SARL (Société à Responsabilité Limitée), te vergelijken met de Nederlandse BV (besloten vennootschap).

Deze bedrijfsvorm heeft de volgende voordelen:

* De aandeelhouders zijn in principe verantwoordelijk tot het bedrag van hun inbreng. Dit betekent dat indien elke aandeelhouder 7 000 euro heeft ingebracht, ieder voor 7 000 euro aansprakelijk kan worden gesteld. In principe loopt het privévermogen van de aandeelhouder geen risico.

* Het maatschappelijk kapitaal kan vrij gekozen worden door de aandeelhouders.

* Veel ondernemers die een bedrijf willen opstarten, willen een laag bedrag aan kapitaal inbrengen. In het geval van het opstarten van een SARL, kan gekozen worden voor een maatschappelijk kapitaal van 1 euro.

Dit laatste is erg af te raden en wel om de volgende redenen:

* Zakenpartners die het bedrijf controleren voor met deze in zee te gaan, zullen niet veel vertrouwen hebben in een bedrijf met een (te) laag maatschappelijk kapitaal (capital social).

* Indien het maatschappelijk kapitaal niet coherent is met de financiële eisen van het project, kan de directeur en/of de aandeelhouders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

* Indien het eerste jaar verlies wordt geleden, zal het eigen vermogen (capitaux propres) al snel minder zijn dan de helft van het maatschappelijk kapitaal.

Een voorbeeld: Meneer X en Meneer Y besluiten samen een SARL op te richten. Ieder brengt 25 euro in. Het maatschappelijk kapitaal is dus 50 euro. Het eerste jaar wordt er een verlies van 200 euro geleden. Het eigen vermogen is dus 50-200 = -150 euro.

Het bedrijf heeft nu de verplichting om een algemene aandeelhoudersvergadering te houden (binnen vier maanden na de algemene vergadering die de boekhouding heeft goedgekeurd) en te beslissen of het bedrijf wordt voortgezet ondanks het feit dat het eigen vermogen minder is dan de helft van het maatschappelijk kapitaal (article L223-42 du Code du commerce). Dit betekent dat naast de kosten voor het laten opstellen van het juiste juridische papierwerk, het bedrijf kosten heeft voor het plaatsen van een bericht in een krant om derden over deze beslissing in te lichten (annonce légale). Bovendien dient de formaliteit bij de Tribunal de Commerce te worden geregistreerd.

De griffiers van de Tribunal de Commerce gaan steeds vaker na of aan deze formaliteit is voldaan. Het risico dat een bedrijf loopt indien niet aan deze formaliteit wordt voldaan is een gevangenisstraf voor de directeur en een geldboete.

Het is dus erg belangrijk om een redelijk bedrag in te brengen bij het opstarten van een SARL.

Een ander punt waarover goed nagedacht moet worden bij het opzetten van een SARL is onder welke voorwaarden aandelenoverdrachten zullen plaatsvinden.

Zijn de aandelen vrij overdraagbaar tussen aandeelhouders? Is er unanieme toestemming nodig indien de aandelen worden overgedragen aan derden? En wat gebeurt er indien een aandeelhouder overlijdt? Worden zijn erfgenamen dan automatisch aandeelhouder?

Als u uw droom gaat verwezenlijken en in Frankrijk als ondernemer aan de slag gaat, laat u dan goed voorlichten. Dit kan veel teleurstellingen en extra kosten voorkomen.

Comments are closed.